UKON ontvangt een subsidie om mediatieve therapie bij probleemgedrag van mensen met dementie in verpleeghuizen te onderzoeken. Het onderzoek richt zich op de doorontwikkeling en standaardisering van mediatieve therapie.
Half miljoen subsidie voor onderzoek naar vaak toegepaste maar weinig onderzochte therapie bij probleemgedrag van verpleeghuisbewoners met dementie
UKON ontvangt een subsidie om mediatieve therapie bij probleemgedrag van mensen met dementie in verpleeghuizen te onderzoeken. Gedragsproblemen zoals agitatie, apathie en agressie hebben niet alleen een grote impact op de verpleeghuisbewoners, maar belasten ook hun naasten en zorgprofessionals. Het onderzoek richt zich op de doorontwikkeling en standaardisering van mediatieve therapie, wat de weg kan vrijmaken voor effectievere en meer passende zorg, met een verbetering van het welbevinden van zowel cliƫnten als zorgverleners tot gevolg.
Dementie behoort tot de meest complexe gezondheidsproblemen van onze tijd. Bij mensen met dementie kunnen gedragsveranderingen voorkomen, zoals agitatie, agressie en apathie. Deze problemen vormen een enorme belasting voor zowel mensen met dementie als hun omgeving. Mediatieve therapie, waarbij de behandeling via een mediator zoals een zorgteam of naasten plaatsvindt, wordt vaak toegepast in de praktijk bij mensen met dementie. Echter, er is weinig onderzoek gedaan naar de effectiviteit en werking van deze therapievorm. De bestaande literatuur is gefragmenteerd en zelfs een heldere definitie van mediatieve therapie ontbreekt.
Dr. Roeslan Leontjevas (projectleider MediaThera): "De praktijk leert dat mediatieve therapie effectief is in het verminderen van probleemgedrag. Met deze subsidie hebben we de kans om wetenschappelijk te onderbouwen wat in de praktijk al veelbelovend blijkt te zijn. We hopen dat zowel de praktijk als het onderwijs kunnen profiteren van een uniforme terminologie, duidelijke definities en wetenschappelijke evidentie".
Het MediaThera-project zet in op diepgaand onderzoek naar deze therapievorm. Door systematisch literatuuronderzoek te combineren met waardevolle inzichten uit de praktijk, streeft het project naar het ontwikkelen van gestandaardiseerde, evidence-based mediatieve therapietools en educatiemateriaal. Bij de ontwikkeling daarvan worden zowel ervaringsdeskundigen als experts in het veld en verpleeghuisbewoners betrokken. Dit project zal niet alleen bijdragen aan betere zorg voor mensen met dementie, maar ook de emotionele belasting voor zorgprofessionals en naasten helpen verminderen.
Samenwerking
Het MediaThera-project is een samenwerking van UKON (Radboudumc), Gerion (Amsterdam UMC), Open Universiteit, Avans Hogeschool, PgD expertise, en zorgorganisaties Surplus, SVRZ en ZZG Zorggroep. ZonMw financiert het project. Met de ontwikkeling van een handleiding voor mediatieve therapie, implementatiewijzers en educatiematerialen, beoogt het project positieve impact te realiseren op de zorgpraktijk in verpleeghuizen door heel Nederland. Door de resultaten en tools breed te verspreiden, willen we de kwaliteit van leven van mensen met dementie verbeteren.