Actueel

Tijdens het jaarlijkse UKON-symposium in ’s Hertogenbosch heeft Kalorama de UKON-Aanmoedigingsprijs 2023 gewonnen! De prijs werd uitgereikt voor het voorstel voor praktijkonderzoek ‘Rust of Reuring’. Wij gingen met Kalorama in gesprek over de toekomst van het project!

25-07-2023

In gesprek met Kalorama: winnaar van de UKON-aanmoedigingsprijs 2023!

Tijdens het jaarlijkse UKON-symposium in ’s Hertogenbosch heeft Kalorama de UKON-Aanmoedigingsprijs 2023 gewonnen! De prijs werd uitgereikt voor het voorstel voor praktijkonderzoek ‘Rust of Reuring’.
Drie Kalorama collega’s, Aline Willems, Wendy de Jong en Tessa Evers, ontwikkelden samen een methodische aanpak voor het doseren van prikkels bij mensen met dementie. Met de € 10.000,- die Kalorama met deze prijs heeft gewonnen, wordt deze waardevolle aanpak doorontwikkeld. Inmiddels zijn we enkele maanden verder en zijn we benieuwd hoe het met het project gaat, daarom zijn we in gesprek gegaan met Kalorama over de stand van zaken op dit moment.

v.l.n.r. Wendy, Aline en Tessa

v.l.n.r. Wendy, Aline en Tessa

Zouden jullie het project ‘Rust of Reuring? Naar maatwerk in prikkels’ kunnen toelichten?
Bewoners met dementie brengen een groot deel van de dag in de huiskamer door, samen met andere bewoners, met dezelfde omgevingsprikkels. Echter iedere bewoner heeft een andere behoefte en kan niet op dezelfde wijze prikkels verwerken. Met het praktijkonderzoek ‘Rust of reuring’ wil Kalorama een maatwerk aanpak voor bewoners ontwikkelen.

Kunnen jullie kort toelichten wat Sensorische Informatieverwerking is?
Sensorische informatieverwerking wordt ook wel prikkelverwerking genoemd. Het gaat dus om het verwerken van prikkels in je hersenen, die je via je zintuigen (geur, smaak, tast, ogen en oren) binnenkrijgt.

Hoe is jullie deelname aan de aanmoedigingsprijs tot stand gekomen?
Aline (psycholoog), Wendy (fysiotherapeut) en Tessa (ergotherapeut) volgden de opleiding tot SI-therapeut. Wendy: “We zagen veel onbegrepen gedrag bij bewoners met dementie, wat veroorzaakt kan zijn door te veel, te weinig of onjuiste prikkels. We leerden dat SI hierin kan helpen” Tessa: “Wij gaan dan op zoek naar een juiste balans tussen activering en ontspanning”. Omdat Aline, Wendy en Tessa deze opleiding volgden, werden zij vorig jaar gevraagd om mee te denken in een subsidieaanvraag Passende zorg van het UKON i.s.m. Kalorama en Archipel, wat zich richtte op individuele behoeften en het wonen in een groep. Maar wat als we de subsidie niet krijgen? De suggestie van Els (science practitioner) om ook een voorstel in te dienen voor de UKON-aanmoedigingsprijs werd enthousiast opgepakt en op papier gezet.

Is er al een bestemming voor het prijzengeld?
Aline: “Samen met het multidisciplinair zorgteam willen we per bewoner de behoefte aan ‘rust of reuring’ vastleggen in een persoonlijk prikkelprofiel. We verwachten dat de inzet van SI leidt tot minder probleemgedrag”.

Welke stappen gaan jullie nu zetten binnen het project?
Met elkaar hebben we al overlegd, maar met de zomer voor de boeg zullen we pas in september samen met de zorgteams concrete plannen maken. Na het winnen van de prijs zijn Aline, Wendy en Tessa al door HBO-V studenten van de Waalboog geïnterviewd voor hun afstudeeronderzoek over visuele prikkels. Voor het (praktijk)onderzoek willen we dan ook samenwerken met De Waalboog en de HAN.