Invitational 'De kracht van leren'

 

In november was er een invitational met genodigden die elkaar niet zo vaak in deze samenstelling treffen: roc’s, zorgorganisaties en universiteiten. Het doel was inspiratie opdoen voor deze samenwerking, elkaar leren kennen en stappen bedenken om de samenwerking te versterken.
De middag heeft ook mooie voorbeelden gegeven van hoe samenwerking kan: een onderzoeker die zijn interventie in het curriculum van verzorgenden wil krijgen ging twee dagen meelopen op het roc, een simpele oplossing om een onrustige bewoner een lolly aan te bieden mondt uit in een grote gesubsideerde studie.

Na de opening door Anke Persoon is er een korte kennismaking geweest met het UKON. Daarna heeft Albert Zeggelaar, onderwijsdirecteur roc Nijmegen zijn presentatie gegeven over ‘nieuwe kennis integreren’. Joke Christaans, practor Ouderenzorg, roc Nova Collega heeft de aanwezigen meegenomen in het belang van nauwe samenwerking tussen mbo, hbo, zorginstellingen op het gebied van onderzoek en innovatie in de ouderenzorg. 

Na het plenaire deel zijn de aanwezigen uiteengegaan in verschillende sessies:
- Joëlle Tacke, roc Tilburg, docent: pilot i.s.m. Tranzo van een vertaling van wetenschappelijk onderzoek naar lessen voor roc-studenten.
- Kerewin van Mal en Alisa Spahic, roc studenten, Monique van Urk , docent roc Scalda, Lian van Boxtel, opleidingscoördinator SVRZ: De Zeeuwse Praktijkroute: studenten op meerdere zorglocaties, alleen in de praktijk, weg van de schoolbanken. 
- Marieke van Vugt, Lecturer practitioner Fontys en De Wever: klinisch redeneren door mbo- en hbo-studenten, voorbeelden zoals de klinische koffie. 

Na het volgen van twee sessies is er aan de hand van een aantal stellingen in groepen gediscussieerd over de samenwerking tussen mbo, hbo en zorginstellingen.

De vruchtbare middag is afgesloten met hapje en drankje.