UKON 2025-2030

De toekomst van het UKON, hoe ziet dat eruit? Wat is onze focus en hoe werken wij hier samen aan?

Welbevinden als kompas

betekenisvol samenwerken aan kwaliteit van bestaan in de langdurige zorg
In 2025 start UKON met een vernieuwd onderzoeksprogramma onder leiding van prof. dr. Debby Gerritsen. Vanuit haar leerstoel geeft het thema Welbevinden van mensen in de langdurige zorg een belangrijke richting aan het UKON onderzoek. Het onderzoeksprogramma bestaat uit vier deelprogramma’s met vijf programmaleiders:

Infographic UKON 2025-2030

Wil jij het gehele beleidsplan in één overzicht zien? Bekijk hier dan de infographic.

Infographic UKON 2025-2030

Het Kenniscentrum langdurige bewustzijnsstoornissen (LBS), onder leiding van dr. Jan Lavrijsen, en het Kenniscentrum NAH+, onder leiding van dr. Kitty Jurrius zijn ondergebracht bij UKON en ingebed in het onderzoeksprogramma specifieke groepen zonder dementie.

Dr. Minke Nieuwboer, Lector Wijkverpleging van Hogeschool Arnhem Nijmegen (HAN) is de voorzitter van de nieuwe Academische Werkplaats Wijkverpleging Nijmegen. HAN en UKON zijn samen verantwoordelijk voor de organisatie van de werkplaats.

De drie thema's waarmee gestart wordt.

De drie thema's waarmee gestart wordt.

Anders samen (net)werken

Vanaf 2025 starten we met een andere manier van samenwerken. De UKON-organisaties kiezen een thema waaraan ze zich actief verbinden. Over de ontwikkeling binnen andere thema's worden zij op de hoogte gehouden. Elk thema richt zich op de drie kerntaken van UKON: het ontwikkelen, delen en vertalen van kennis, en het stimuleren van toepassing in de praktijk. 

Het werken in themagroepen

In de themagroepen bouwen we voort op de (lopende) onderzoeken, beschikbare tools en scholingen van UKON. De ideeën die hier ontstaat kunnen we verder ontwikkelen en uitvoeren in kortdurende initiatiefgroepen. Deze initiatiefgroepen focussen zich op één opdracht met een duidelijk begin en eind.

Kortdurende initiatiefgroepen zijn een laagdrempelige manier voor zorgprofessionals om in hun eigen dagelijkse praktijk bij te dragen aan de beweging.

Het samenwerken in een thema geeft meer focus. Het spreekt de medewerker veel meer aan en het geeft ook de onderzoekers ideeën over vragen die leven in de praktijk, dit is relevant voor toekomstige projecten.

Overzicht themagroep & initiatiefgroep

Overzicht themagroep & initiatiefgroep