Empowerment van een nieuwe generatie ouderen in het verpleeghuis
De studie richt zich op empowerment van een nieuwe generatie ouderen in het verpleeghuis, de babyboomgeneratie, die zich onderscheidt van eerdere generaties. Een studie naar deze ouderen biedt kansen om de zorg anders te organiseren, meer afgestemd op de wensen en behoeften van deze generatie ouderen.
Inleiding
De babyboomgeneratie (geboren tussen 1946 en 1964) is een nieuwe groep ouderen die nu in het verpleeghuis komt wonen. Deze generatie is vaak hoger opgeleid, technologievaardig en heeft een jeugdiger zelfbeeld dan voorgaande generaties. Ook hechten ze veel waarde aan welbevinden, zelfredzaamheid en eigen regie. Echter, ouder worden gaat vaak gepaard met kwetsbaarheid. De rol van zorgmedewerkers is cruciaal in het ondersteunen van bewoners om te kunnen blijven doen wat voor hen belangrijk is. Ook naasten spelen een steeds grotere rol.
Doel en doelstellingen
Deze studie heeft als doel te onderzoeken hoe de nieuwe generatie ouderen in het verpleeghuis te ‘empoweren’.
- We willen inzicht krijgen in wat empowerment betekent voor deze generatie en hoe zij zelf kunnen bijdragen in het behouden van controle over hun leven, ondanks hun zorgbehoefte.
- Ook willen we onderzoeken hoe zorgmedewerkers en naasten, binnen hun eigen grenzen en die van de organisatie, hieraan kunnen bijdragen.
- Daarnaast willen we inventariseren wat nodig is om de zorg en ondersteuning in het verpleeghuis anders te organiseren, passend bij de verwachtingen en mogelijkheden van deze generatie.
- Ten slotte willen we kijken of er een associatie is tussen empowerment en het welbevinden van zowel bewoners, hun naasten als zorgmedewerkers.
Methode
Deze studie bevat een kwalitatief onderzoeksdesign waarin gebruikgemaakt zal worden van interviews en focusgroepen en een cross-sectioneel onderzoeksdesign waarin vragenlijsten worden uitgezet. Zowel bewoners van de babyboomgeneratie woonachtig in het verpleeghuis als naasten en zorgmedewerkers zullen participeren in dit onderzoek.
Verloop
Het onderzoek is gestart in september 2024 en duurt 4 jaar.
Deze studie wordt gefinancierd door Zorgcentra De Betuwe.