MediaThera
MediaThera is een studie naar Mediatieve Therapie bij probleemgedrag van mensen met dementie in verpleeghuizen.
Gedragsproblemen zoals agitatie, apathie en agressie hebben niet alleen een grote impact op de verpleeghuisbewoners, maar belasten ook hun naasten en zorgprofessionals. Het onderzoek richt zich op de doorontwikkeling en standaardisering van mediatieve therapie, wat de weg kan vrijmaken voor effectievere en meer passende zorg, met een verbetering van het welbevinden van zowel cliënten als zorgverleners tot gevolg.
Dementie behoort tot de meest complexe gezondheidsproblemen van onze tijd. Bij mensen met dementie kunnen gedragsveranderingen voorkomen, zoals agitatie, agressie en apathie. Deze problemen vormen een enorme belasting voor zowel mensen met dementie als hun omgeving. Mediatieve therapie, waarbij de behandeling via een mediator zoals een zorgteam of naasten plaatsvindt, wordt vaak toegepast in de praktijk bij mensen met dementie. Echter, er is weinig onderzoek gedaan naar de effectiviteit en werking van deze therapievorm. De bestaande literatuur is gefragmenteerd en zelfs een heldere definitie van mediatieve therapie ontbreekt.
Doel MediaThera
Het doel van MediaThera is om inzicht te verkrijgen in: 1) het concept MTh zoals gebruikt in literatuur, door experts in praktijk, onderwijs, en wetenschap; 2) toepassing van MTh en de ervaringen van betrokkenen, bevorderende en belemmerende factoren en benodigde competenties; 3) effecten en kosten van geoptimaliseerde, gestandaardiseerde MTh interventie op probleemgedrag, ervaren gezondheidsgerelateerde kwaliteit van leven en sociaal welbevinden (cliënt) en op gevoel van competentie en emotionele belasting (zorgprofessionals, naasten).
Methode
Het project bestaat uit 3 werkpakketen in 4 jaar tijd:
WP1) onderzoeken van MTh op inhoud, proces, mogelijke effecten en werkingsmechanismen door literatuurreview, praktijkverkenning door participerende observatie, landelijke enquête. Co-design integreert de bevindingen en ontwikkelt een gestandaardiseerde MTh handleiding, implementatiewijzer en educatiemateriaal. (jaar 1 – 2)
WP2) gerandomiseerde effectstudie met herhaalde metingen en procesevaluatie met analyse van kosten in relatie tot gevolgen. (jaar 3-4)
WP3) disseminatie en implementatie van producten van co-design. (heel project)
Samenwerking
MediaThera is een samenwerking tussen Surplus, HAN, Gerion, Stichting PgD, SVRZ en ZZG Zorggroep.
Het project wordt gefinancierd door ZonMw.