SPAN+
Het doel van deze studie is het ontwikkelen, evalueren en verspreiden van een ondersteuningsprogramma (SPAN+) die zorgprofessionals, samen met mensen met dementie en hun naasten, kunnen inzetten om de eigen kracht van de persoon met dementie te ondersteunen.
Inleiding
Dementie heeft ingrijpende gevolgen in het dagelijks leven. Mensen met dementie verliezen vaardigheden in verschillende domeinen en worden in toenemende mate afhankelijk van (mantel)zorg. Om de capaciteiten van mensen met dementie beter te kunnen aanspreken en ondersteunen is het belangrijk om te weten wat de relevante en werkzame onderdelen zijn van bestaande ondersteuningsprogramma’s voor ‘eigen kracht’ (empowerment) en hoe deze worden toegepast. Samen met input van de doelgroep wordt deze informatie gebruikt om een eerder ontwikkeld ondersteuningsprogramma voor jonge mensen met dementie (www.spankrachtbijdementie.nl) geschikt te maken voor oudere mensen met dementie. Dit programma focust op eigen kracht, waardoor mensen met dementie zich bewuster kunnen worden van hun eigen mogelijkheden. Dit kan zelfvertrouwen, betrokkenheid in de samenleving en wederkerigheid van sociale contacten bevorderen. Hierdoor ontstaan kansen voor verbetering van de kwaliteit van leven.
Doelstelling
Het doel van deze studie is het ontwikkelen, evalueren en verspreiden van een ondersteuningsprogramma (SPAN+) die zorgprofessionals, samen met mensen met dementie en hun naasten, kunnen inzetten om de eigen kracht van de persoon met dementie te ondersteunen.
Methode
Dit project is een actieonderzoek: de ‘mensen waar het om gaat’ hebben zelf een grote rol in het onderzoek. We ontwikkelen een ondersteuningsprogramma voor mensen met dementie, zowel thuis en in het verpleeghuis. Daarna bekijken we of het SPAN+ programma effectief en toepasbaar is. Na eventuele bijstelling wordt de uiteindelijke versie verspreid.
Waar zijn we nu?
De eerste versie van het SPAN+ ondersteuningsprogramma is ontwikkeld op basis van (1) groepsbijeenkomsten met mensen met dementie, hun naasten en zorgprofessionals, (2) een survey in samenwerking met Alzheimer Europe over bestaande empowermentprogramma’s en (3) een literatuurstudie.
Op dit moment maken we een verbeterde versie van het SPAN+ programma, en een praktische handreiking voor zorgprofessionals en organisaties om met SPAN+ aan de slag te gaan. De SPAN+ materialen (verpleeghuis en thuis) zijn na afloop van het onderzoek (eind 2024) beschikbaar.
Start onderzoek
Januari 2018
Dit onderzoek wordt gefinancierd door het programma Memorabel van ZonMw en Deltaplan Dementie van Alzheimer Nederland.