Iedereen doet mee! UKON-symposium 10 april 2018


 

Meer dan 400 deelnemers waren aanwezig op het UKON-symposium, waarvan de helft verzorgenden en verpleegkundigen.
Dit keer in de inspirerende oude Brabanthallen in Den Bosch, 1931 Congrescentrum. 

Na de opening door Raymond Koopmans werden de aanwezigen meegenomen in het belang van aandacht voor de behoeften en wensen van mantelzorgers en hun dierbare naaste door onderzoeker Marjolein de Vugt. Het waren vervolgens de ervaringen van de mantelzorgers zelf in het project “De Mantel der Liefde” van de Riethorst Stromenland die de deelnemers wisten te raken.

In de twee rondes die volgden kon je deelnemen aan 29 verschillende workshops, waaronder onderzoekssessies, workshops of mini-workshops. Alle UKON-organisaties waren vertegenwoordigd in een rijk gevarieerd programma, met onderwerpen als Evidence-Based-Nursing in verpleeghuizen, Mobiel Geriatrisch Team, E-health interventies voor mantelzorgers, opgaven en thema’s voor familie, continue palliatieve sedatie in hospices en nog veel meer. 
Onder deskundige begeleiding van Ruth Maas werd hierna in het panelgesprek gesproken over nut en noodzaak van familieparticipatie. En vervolgens werd de Hans van den Bosch-prijs uitgereikt aan Wendy Willemsen, activiteitenbegeleider bij Kalorama, voor “Klankschalen bij mensen met dementie”. Het blijkt dat bewoners dit als zeer ontspannend ervaren. Onrust en angst kunnen afnemen en bewoners hebben ruimte om te zijn.
Met een prachtig improvisatietheater van Ervarea “De dementie van Jet en Harrie”werd het symposium op een mooie manier afgesloten.