UKON-symposium 9 april 2019

 

Laten we nog eens napraten over... het UKONsymposium van 9 april 2019 in Den Bosch.

Dinsdag 9 april kwamen 400 deelnemers samen om kennis en ervaringen te delen en elkaar te inspireren over de belangrijke thema’s ‘Dood en Afscheid’, ‘Boosheid en Verdriet’ en ‘Seksualiteit en Intimiteit’. Thema’s die belangrijk zijn maar vaak moeilijk om over te praten met bewoners en met elkaar.

De dag startte met theatergroep Bint. In hun voorstelling ‘In de gloria’ onderzochten zij het thema ‘Dood en afscheid’ samen met zes ouderen, die zij aan het woord lieten over het overlijden en afscheid van dierbaren, maar ook over het einde van hun eigen leven en hoe ze zich daar op voorbereiden of niet. Na deze bijzondere voorstelling, heette Raymond Koopmans, dagvoorzitter, iedereen welkom. Met trots kondigde Raymond daarna Debby Gerritsen als volgende spreker aan, zij is per 1 april ’19 benoemd als de eerste hoogleraar op de UKON-leerstoel “Welbevinden in de langdurige zorg”. Met de titel “Is boosheid een probleem?” nam Debby ons mee in haar onderzoeksplannen over probleemgedrag bij mensen met dementie. 

Daarna was het tijd voor koffie en ontmoeting. Er was veel te beleven. Zo was er een foto-expositie over intimiteit en seksualiteit in het verpleeghuis: ‘Er is iets groots, iets wilds en rustigs gaande’. Waarna de bekende rondes met onderzoekssessies, workshops en mini-workshops begonnen. Een enorm aanbod verzorgd door medewerkers van de UKON-organisaties en UKON-onderzoekers. Terug in de plenaire zaal stond  ‘Let’s talk about sex’ op het programma. Hermine de Bonth, lid van de symposiumcommissie interviewde Riët Daniël, GZ-psycholoog en seksuoloog van Archipel. Haar boodschap was dat seksualiteit veel meer aandacht en zorg verdient.

De Hans van den Bosch prijs werd dit jaar uitgereikt door Jan Lavrijsen, in 2005 de eerste UKON-promovendus en nu programmaleider. Deze publieksprijs ging dit jaar naar Heidi Roosenmaallen en Monique Steehouwer, praktijkopleiders van Zorgcentra De Betuwe, voor de workshop “Het goede gesprek over een dilemma in de zorg”. Het programma werd afgesloten door Kay Geurts, singer-songwriter uit Nijmegen met het nummer ‘Kan ik iets voor je doen’ van De Dijk. Ook tijdens de borrel speelde Kay nog een aantal nummers.

 

 

 

 

Sponsoren: