AW Wijkverpleging
De wijkverpleging staat voor grote uitdagingen door de toenemende vergrijzing en de complexiteit van zorgvragen. Om deze uitdagingen het hoofd te bieden en de zorg voor kwetsbare mensen thuis te verbeteren, is op 1 januari 2025 de Academische Werkplaats Wijkverpleging Nijmegen opgericht.
De wijkverpleging staat voor grote uitdagingen door de toenemende vergrijzing en de complexiteit van zorgvragen. Om deze uitdagingen het hoofd te bieden en de zorg voor kwetsbare mensen thuis te verbeteren, is 1 januari 2025 de Academische Werkplaats Wijkverpleging Nijmegen opgericht. Deze werkplaats heeft als doel de kwaliteit van de wijkverpleging te verbeteren door kennisontwikkeling, innovatie, netwerkzorg en onderwijs te integreren.
De nieuwe academische werkplaats biedt een samenwerkingsplatform voor kennisinstellingen, zorgorganisaties en praktijkpartners. In samenwerking met de Hogeschool Arnhem en Nijmegen (HAN), het Universitair Kenniscentrum Ouderenzorg Nijmegen (UKON) en negen organisaties voor wijkverpleging (Sensire, ZZG Zorggroep, Pantein, TVN zorgt, Attent Zorg en Behandeling, STMG, DGG, Sante partners & Azora), wordt gewerkt aan het versterken van leren en innoveren in de praktijk. Door de toepassing van nieuwe technologieën, arbeidsbesparende innovaties en de integratie van evidence-based zorg, kan de wijkverpleging efficiënter en effectiever worden ingericht. Dit zal niet alleen de zorgkwaliteit verbeteren, maar ook het werkplezier en de werkdruk van zorgprofessionals verlichten.
De werkplaats richt zich op vier hoofddoelen
- Het opbouwen van een kennisinfrastructuur om leren en innoveren te bevorderen.
- Het stimuleren van praktijkgericht onderzoek en de toepassing van onderzoeksresultaten in zowel de praktijk als het onderwijs.
- Het bieden van carrièreperspectieven voor wijkverpleegkundigen en het aantrekken van meer zorgprofessionals naar de wijkverpleging.
- Het creëren van een cultuur die leren en innoveren in de wijkverpleging bevordert.