UKON Academy
Hét scholingsplatform voor jou als (toekomstige) zorgprofessional en docent!
Doen bij Depressie onderwijsmateriaal
In verpleeghuizen heeft volgens onderzoek ongeveer 1 op de 5 bewoners met of zonder dementie een depressie. Mensen met bijvoorbeeld een beroerte of de ziekte van Parkinson hebben veel vaker een depressie: bij ongeveer 1 op de 3 mensen komt dit voor. Depressie heeft allerlei negatieve gevolgen voor gezondheid en welbevinden. Het opsporen en behandelen van depressie is dus erg belangrijk. Toch worden symptomen vaak niet opgemerkt. Zorgmedewerkers weten dikwijls niet waarop ze moeten letten en depressieverschijnselen kunnen op symptomen van andere aandoeningen lijken, zoals dementie, diabetes en hart- en vaatziekten.
Om meer aandacht aan het ontstaan, het begrijpen, het herkennen en het omgaan met mensen met depressie te geven hebben we ervoor gekozen om de bestaande richtlijnen (Gerritsen, et al., 2021), welke gebaseerd is op wetenschappelijk onderzoek Doen bij Depressie (ukonnetwerk.nl), om te zetten naar een onderwijsmodule.
De onderwijsinhoud is uitgewerkt in 8 thema’s, die noemen we “leersnippers”. Een leersnipper bestaat uit een stukje inhoudelijke kennis over een specifiek onderwerp. Sommige leersnippers bevatten een praktijkopdracht, waarbij gebruikt wordt gemaakt van video’s, infographics, stellingen en een quiz. Deze leersnippers zijn zowel te gebruiken als bij -en nascholing voor de zorgmedewerkers als in de opleiding tot zorgmedewerker. De leersnippers zijn geschikt voor het MBO-onderwijs niveau 2,3, en 4.
De thema’s/leersnippers die aan bod komen zijn onder andere: Wat is een depressie?; Hoe ontstaat een depressie?; De impact van depressie; De rol van de zorgmedewerker in de begeleiding en behandeling van iemand met een depressie; en nog veel meer!
Opbouw van de lessen
De volledige module bestaat uit 2 lessen. In les 1 wordt met behulp van de leersnippers de leerstof aangeboden. Deze les is opgebouwd in 3 delen: Ophalen van voorkennis, kern en afsluiting.
In les 2 kan de student laten zien dat hij/ zij de lesstof heeft begrepen door het uitwerken van een casus. De casus kan de student zelfstandig of in klein samenwerkingsverband uitwerken.
In deze docentenhandleiding zijn suggesties opgenomen hoe de leersnippers aangevuld kunnen worden met verhelderende en/of verwerkingsopdrachten. Deze verwerkingsopdrachten worden ondersteund door diverse materialen in de vorm van PowerPoint dia’s, filmpjes, kaartjes, de NORD scorelijst en een casus. De docent is vrij om hier zijn/ haar eigen keuze te maken. Onze materialen zijn ontworpen om je te inspireren, maar hoe je ze gebruikt, bepaal jij! Kies wat bij jouw lessen past en voel je vrij om er iets eigens van te maken.
De verwachtte tijdsinvestering is 1,5 uur per les.
Meer informatie of aanvragen van de materialen
Wil je meer weten over de lessen, hoe ze zijn opgebouwd en extra verdiepingsopdrachten ontdekken? Neem dan een kijkje in de docentenhandleiding rechts onder ‘materialen’. Wil je aan de slag met het lespakket? Stuur dan een mail naar UKONacademy.elg@radboudumc.nl , we sturen dan graag de materialen naar je op.
Onderwijscoaches UKON
Het is ook mogelijk om de UKON-onderwijscoaches in te schakelen om te sparren over het gebruik van het mateiraal in een les. Wil je meer informatie over onze onderwijscoaches en waarmee zij jou kunnen helpen?
- Soort Materiaal voor docenten
-
Voor wie
Docent
- Thema Welbevinden en dementie
- Contact ukonacademy.elg@radboudumc.nl