Maak kennis met dr. Minke Nieuwboer

Maak kennis met Minke Nieuwboer, lector wijkverpleging. Ontdek haar passie voor wijkverpleging, haar loopbaan van verpleegkundige tot lector en hoe zij bijdraagt aan de ontwikkeling van kennis voor de praktijk.

Maak kennis met dr. Minke Nieuwboer - voorzitter van de Academische Werkplaats Wijkverpleging Nijmegen

Op 1 januari 2025 is de Academische Werkplaats Wijkverpleging Nijmegen opgericht. Deze werkplaats heeft als doel de kwaliteit van de wijkverpleging te verbeteren door kennisontwikkeling, innovatie, netwerkzorg en onderwijs te integreren. Dr. Minke Nieuwboer is de voorzitter van de AWW. In dit mini-interview vertelt zij kort over haar loopbaan en haar motivatie in haar werk.

Mijn loopbaan begon in de wijkverpleging en ik heb toen mijn hart verpand aan dit mooie beroep. Om van betekenis te zijn voor mensen in een kwetsbare fase in hun leven, geeft veel voldoening. En bij mensen thuis werken is zo leuk! Via de studie verplegingswetenschapen en een promotieonderzoek over de samenwerking tussen wijkverpleging en huisarts, ben ik uiteindelijk lector wijkverpleging geworden. Ook nu heb ik veel werkplezier. Ik kan me volop bezig houden met de wijkverpleging, maar nu in de rol als ontwikkelaar van kennis voor de praktijk. Dat doe ik samen met een enthousiast team van docenten/onderzoekers die bij de Academie Gezondheid en Vitaliteit werken (hbov opleiding).

dr. Minke Nieuwboer - voorzitter van de academische werkplaats wijkverpleging Nijmegen

dr. Minke Nieuwboer - voorzitter van de academische werkplaats wijkverpleging Nijmegen

Hoe draagt de Academische Werkplaats Wijkverpleging bij aan de professionalisering van de zorg?
Via de academische werkplaats wijkverpleging zijn er veel kansen om professionalisering te stimuleren en het leren en ontwikkelen in de praktijk aan de gang te brengen. In alle negen organisaties komen er kleine teams van wijkverpleegkundige professionals en docenten van de HAN en ROC. Zij worden o.a. initiator voor onderzoeksprojecten, op onderwerpen die voor de wijkverpleging relevant zijn. Ook kan dit team helpen met onderwijs on the job en studenten goed te laten landen in de praktijk. De AWW-N helpt de wijkverpleging zich voor te bereiden op de toekomst.

Mensen die thuis zorg nodig hebben, verdienen een wijkverpleegkundige die excelleert in inhoudelijke vakkennis, samenwerking en communicatie

Waar haal je de meeste energie uit in je werk?
Ik krijg altijd energie als het lukt om onderzoek uit te voeren op een manier dat wijkverpleegkundige professionals er direct baat bij hebben. Dan hoor ik bijvoorbeeld van wijkverpleegkundigen terug dat zij door deelname aan onderzoek gestimuleerd zijn om hun werk beter te doen. Dat ze meer reflecteren, dat ze een bepaalde training hebben gevolgd of doordat ze het team beter mee te krijgen om iets op een Evidence based manier te doen. Daar doen we het met z’n allen voor: betere patientenzorg, door professionele zorgverleners. Via de academische werkplaats kunnen we hier nog meer aan bijdragen en daar kijk ik naar uit.  

Wil je meer weten over de AWW Nijmegen? Neem dan een kijkje op de themapagina!