PET@home

In de context van langdurige thuiszorg is essentieel om tijdig te praten over mogelijke uitdagingen rondom huisdieren en daarover afspraken te maken, zowel binnen het eigen netwerk als met ondersteunende organisaties. Zorgmedewerkers kunnen hiervoor handvaten bieden door gebruik te maken van de PET@home Toolkit.

Huisdier en het steunsysteem van de cliënt: ‘Als voor het baasje gezorgd moet worden’
Huisdieren kunnen aanzienlijke voordelen bieden aan thuiszorgcliënten, zoals het bevorderen van sociaal contact, het stimuleren van lichaamsbeweging, het verminderen van depressie en eenzaamheid, en het geven van een doel aan het leven, wat leidt tot een verbeterde levenskwaliteit. Hoewel het bezit van huisdieren afneemt naarmate mensen ouder worden, zijn er nog steeds veel thuiszorgcliënten die huisdieren hebben. In de context van thuiszorg kunnen huisdieren echter specifieke uitdagingen met zich meebrengen. Thuiszorgcliënten worden bijvoorbeeld vaker afhankelijk van anderen voor de zorg van hun huisdier vanwege gezondheidsachteruitgang. Bovendien kunnen allergieën of angst bij zorgmedewerkers een rol spelen wanneer zij een cliënt met een huisdier bezoeken. Verder is het de vraag waar het huisdier naartoe kan als de cliënt niet langer voor het huisdier kan zorgen vanwege een ziekenhuisopname, verpleeghuisopname of overlijden.

De PET@home materialen
In de context van langdurige thuiszorg is essentieel om tijdig te praten over mogelijke uitdagingen rondom huisdieren en daarover afspraken te maken, zowel binnen het eigen netwerk als met ondersteunende organisaties. Zorgmedewerkers kunnen hiervoor handvaten bieden door gebruik te maken van de PET@home Toolkit. Hieronder een overzicht van de beschikbare materialen:

  • Een Informatiebrochure voor cliënten en hun naasten (en zorgmedewerkers): met meer informatie over de waarde van huisdieren, mogelijke uitdagingen, communicatietips, potentiële oplossingen, en een checklist en poster om afspraken vast te leggen.
  • Een animatie voor zorgmedewerkers: die het belang van huisdieren, mogelijke uitdagingen, de rol van zorgmedewerkers en de beschikbare materialen in de toolkit illustreert. (volgt op korte termijn)
  • De Inventarisatielijst voor zorgplangesprekken voor zorgmedewerkers: om aandachtsgebieden met betrekking tot de zorg voor het huisdier te identificeren en vast te leggen in het (digitale) zorgplan.
  • Een Leaflet met communicatietips voor zorgmedewerkers: met praktische tips om huisdieren in dagelijkse gesprekken te integreren.
  • Een Leaflet over dierenwelzijn voor zorgmedewerkers: die ondersteunt wanneer wordt vermoed dat er iets misgaat met de zorg voor het huisdier, zoals verwaarlozing of mishandeling.
  • Zeven Gesprekskaarten voor cliënten, naasten en zorgmedewerkers: die verschillende aspecten van de rol van huisdieren voor zorgcliënten behandelen, waarbij diverse perspectieven van betrokkenen worden belicht.
  • Een Praatplaat voor cliënten, naasten en zorgmedewerkers: die het doel van de toolkit, de doelgroepen, de doelstellingen, en een beknopte uitleg van de beschikbare materialen weergeeft.
  • Een implementatiewijzer voor zorgorganisaties: met tips voor het invoeren van het gebruik van de toolkit binnen een zorgorganisatie.
  • Een gratis E-learningmodule voor zorgmedewerkers: over de rol van huisdieren in de context van thuiszorg, de uitdagingen, en het belang van communiceren over huisdieren. Deelnemers kunnen zich hiervoor inschrijven bij de Open Universiteit (cursuscode: PGAZ01).

Totstandkoming en financiering
De PET@home Toolkit werd ontwikkeld door middel van participatief actieonderzoek, waaraan thuiszorgcliënten, hun naasten en zorgmedewerkers van zorgorganisaties zoals de Zorgboog en Buurtzorg Bommelerwaard aan hebben gewerkt. In interviews en groepsgesprekken is het belang van huisdieren voor mensen die thuiszorg ontvangen, mogelijke uitdagingen en passende oplossingen in kaart gebracht.

Het project is ontwikkeld en uitgevoerd door drs. Peter Reniers (Open Universiteit), drs. Ine Declercq (UKON, Radboudumc, Vrije Universiteit Brussel, Open Universiteit,), em. prof. dr. Marie-José Enders-Slegers (Open Universiteit), dr. Roeslan Leontjevas (UKON, Radboudumc, Open Universiteit), prof. dr. Debby Gerritsen (UKON, Radboudumc) en prof. dr. Karin Hediger (Universiteit van Bazel, Open Universiteit). ZonMw heeft het project gefinancierd.

Deel deze pagina